måndag 30 maj 2011

torsdag 26 maj 2011

Vänner

Det är skolavslutning imorgon. Det känns konstigt att jag inte kommer träffa mina klasskompisar varje dag så som jag har gjort sedan augusti förra året. Jag vågade knappt tro att jag skulle lära känna så många nya fina vänner innan jag började här och att man kan ha så roligt som vi verkligen har haft varenda dag i nästan ett år. Mina skrattmuskler har fått träna hårt det här året. Alla mina klasskompisar betyder jättemycket för mig, jag är så glad att jag lärt känna alla och min bästa lärare som kan allt, Lotta.

Några som betyder lite extra för mig är fredagsfikatgänget, varje fredag har vi på vårterminen fikat på GKs och haft så roligt! Två av dem är Rebecka och Emelie, två härliga, underbara och jätteroliga kompisar!
Rebecka, jag älskar våra spelkvällar och skrattattacker så att man får ont i magen och allt vi har gjort tillsammans det här året! Emelie, du är så tokigt rolig och så snäll! Jag kommer och hälsar på dig i Linköping så snart jag kan!
Och Maria, du är den som betyder allra, allra mest för mig. Med dig kan jag verkligen prata om allt, gå långa promenader i ösregn eller i "skogen", åka skidor, leka i snön och göra snöänglar, gympa på korpen, dricka te i mängder, campa utanför E-sektionen med fleecetröjor och mysbyxor, se på bonde söker fru, spela spel, äta indiskt mat med händerna, skratta så man får ont i kinderna och så mycket mer! Det går nästan inte att beskriva hur glad jag är för att du är min vän!

Det är sant som de säger om folkhögskoletiden, att det är en av de bästa åren i livet och att man kan hitta vänner för livet!

måndag 23 maj 2011

Ylle ylle ylle på er yllihop


Jag är ett litet ylle bom sickabom sickabombombom...


Mina två ylleplädar i Jämtlandsdräll är klara. Nu återstår det att bereda dem själv, men det gör jag när jag kommer hem till Dalarna och sedan fålla kortsidorna. På fredag slutar jag min textilutbildning här på Vadstena folkhögskola, och detta var mitt sista skolprojekt.

Väven när den är på väg ut från vävstolen. Det blev lite varp över som jag vävde en bit med tuskaft.

Här visas baksidan. Det är ett långt tygstycke som inte får plats i kamerans bild, över 4 meter! Det finns ett solvfel i väven, kan ni hitta det?


Plädarna är isärklippta och inlämnade till vår lärare för en koll med skiss och vävsedel.

lördag 21 maj 2011

Utställningen del 3

Köket med dukat matbord. Gardiner i munkabälte, rosa löpare, tabletter, stickade och virkade bakverk, handdukar i olika tekniker, virkad tehuva och sjalar i olika färger, allt detta är gjort av mina kreativa klasskompisar förutom min fina paradhandduk som jag också är väldigt stolt över.

(Tips, tryck på bilderna och sedan en gång till så blir bilderna större, sedan får ni trycka på "bakåtpilen" så kommer ni tillbaka till min sida.)




onsdag 18 maj 2011

Utställningen del 2

Låt mig presentera tonårsrummet:

Några av föremålen som syns på bilden ovan: turkos löpare, turkos mapp av pappersgarn, linne med screentryck, lapptäcke i siden, tygkasse med screentryck, lila stickad sjal är gjorda av mina klasskompisar.


Min återbrukade lampskärm av två par jeans och min brors Björn Borg-boxershorts.


Min ena traskudde med rosengångsbårder och slarvor. Det var riktigt kul att göra den här!


Här ser ni båda av traskuddarna igen.


Trasmattan i förenklad dräll och de virkade sockorna är gjorda av två klasskompisar.

Utställningen del 1

Nu ska ni få se hur det såg ut på utställningen i lördags! Vi inredde utställningen som små rum och jag börjar att visa er sovrummet:

Den ljusa yllepläden kanske ni känner igen, den har jag vävt.


Tre fina kuddar av mina klasskompisar. Den vänstra är ett screentryck, de två andra broderade.


Marias underbara babyplädar, som hon har tovat i tvättmaskinen och hennes snygga kudde med ett guldscreentryck. Tre andra klasskompisar har gjort en virkad nalle, en nåltovad pingvin och ett par stickade sockor.


En klasskompis har sytt en vacker kjol och en annan har gjort tre broderade tavlor som hänger ihop.


Min gröna yllesjal av kärleksknutar och en klasskompis stickade ljusblåa sjal i mohair.

tisdag 17 maj 2011

Rosa accessoar



Den här veckan har vi linjevecka i skolan. Det betyder att vi hittar på roliga saker att göra med bara klassen. Idag har vi åkt runt i trakterna här omkring och har bland annat besökt Alvastra kloster, bestigit Omberg och tittat in hos Ull & Garn, den söta garnaffären här utanför Vadstena. Lite otur hade vi med vädret då det regnade till och från, men det gör egentligen ingenting för vi har så roligt ihop ändå.

På söndag ska jag och kören som jag är med i ha en konsert. Vi ska bära vita kläder med rosa/röda detaljer. Då jag inte äger några rosa accessoarer så får man skapa dem själv. En liten rosa blomma med lite guldpaljetter virkades ihop och med en säkerhetsnål så blev det en brosch.

fredag 13 maj 2011

Folkhögskolans dag

Imorgon är det Folkhögskolan dag. Idag hade vi det stora genrepet för skolan, det var spännande och nervöst. Men nu är det "värsta" gjort, så jag tror att morgondagens två klädvisningar bara kommer att vara roliga och inte ha lika darriga ben på catwalken som det var idag.

Bilder på utställningen kommer nog nästa vecka för er som är nyfikna.

torsdag 12 maj 2011

Speciell vecka


Den här veckan på textillinjen har varit lite speciell mot andra veckor. Vi har planerat, förberett, fixat och donat inför Folkhögskolans dag som är på lördag. Jag har varit med gruppen som gjort den STORA utställningen som visar upp allt vi i klassen har gjort under det här året. Vävar, screentryck, broderier, stickat, tovat, virkat, knypplat, sydda saker och kläder som inte är med i klädvisningen. Vi har byggt upp flera sektioner som rum, som till exempel ett kök, ett sovrum och ett tonårsrum. Vi är jättenöjda med resultatet och vi i gruppen jobbade på jättebra tillsammans! Bästa tjejerna!

Vi har även den här veckan tränat hårt inför vår klädvisning. Jag har tre plagg som jag ska visa upp och jag tror att imorgon blir det mest nervöst för då blir det genrep inför hela skolan. Spännande!

fredag 6 maj 2011

Paradhandduk

Min paradhandduk är klar! Den är gjord av oblekt linnetyg och jag sytt långsidorna med tandrad eller fåll med hålsöm som det också kallas. Sedan är det min 115 cm långa knypplade Ångermanlandspets som pryder tyget. Jag är så nöjd med det här projektet!

Idag var vi i klassen på studiebesök på Svenska spetsar och jag blev ännu mer inspirerad att fortsätta knyppla. Jag köpte en metalltråd som jag ska testa knyppla smycken med.

tisdag 3 maj 2011

Flitiga som askungens möss

Det jobbas på för fullt uppe på textils lokaler. Varenda bord är överfulla med tyger och konstruktioner. Symaskinerna går varma. Det dunkas i vävstolarna. Och på nätterna hörs knyppelpinnarna slängas fram och tillbaka på knyppeldynan. Det är den tredje maj och vi är inne på slutspurten, nästa vecka är det utställning och klädvisning.